Hechting

VEILIGE HECHTING DOOR NABIJHEIDBerryl Baby label

Ieder kind wordt geboren met een unieke mix van mogelijkheden en eigenschappen. Hoe die zich ontwikkelen, hangt af van de omgeving

Een pasgeboren baby is nog niet kieskeurig als het gaat over wie zijn behoeften bevredigt. Door huid-op-huid contact en borstvoeding zal het echter wel snel weten wie hij nabij moet zien te houden. Met die mensen gaat hij instinctief contact maken door te huilen, te lachen, volgen met de ogen, grijpen. Er ontstaat een interactie tussen ouders en kind. Vanaf 5 á 6 maanden zien we dat een kind zich exclusief aan één persoon gaat hechten. Voor een goede hechting is het daarom belangrijk dat niet te veel verschillende personen voor het kind zorgen, maar dat het kind alle tijd krijgt om zich veilig aan één persoon te hechten. Maar de kwaliteit en de continuïteit van de relatie is belangrijker dan de kwantiteit en een kind zal zich hechten aan degenen die adequaat reageren op zijn signalen, waardoor hij vol vertrouwen de wereld kan verkennen.

De eerste 1000 dagen van een mensenleven zijn essentieel voor het tot stand brengen van veilige hechting. Dit betreft de 9 maanden van de zwangerschap waarin belangrijke hersenverbindingen worden gelegd en de blauwdruk (“imprint”) van je kindje wordt gevormd en de eerste 2 jaar na de geboorte, waarin vertrouwen geven en krijgen om je optimaal te ontwikkelen van groot belang zijn voor de keuzes die een kind in zijn latere leven maakt in relatie met anderen en voor de vorming van zijn karakter.

Dragen kan een veilige hechting bevorderen omdat nabijheid er voor zorgt dat de ouder direct kan reageren op de behoeftes van een kind. Een baby die op de buik wordt gedragen wordt omgeven door doekbanen die hem het geborgen gevoel van de baarmoeder geven. Het geluid van de hartslag van de moeder kent hij ook nog van de zwangerschap. De wiegende bewegingen van de dragende ouder zorgen voor ontspanning, gecombineerd met het  veilige gevoel dat er een nabije ouder is die in kan spelen op de behoefte van het kind. Het kind kan op volwassen ooghoogte veilig kennis maken met sociale vaardigheden. Het ziet van dichtbij de intermenselijke communicatie aan zich voorbij trekken met alle lichaamstaal die daarbij hoort. Terwijl het kind gedragen wordt groeit de hechting en ouder en kind genieten samen. Nóg meer belangrijke hersenverbindingen worden gevormd!

In een draagconsult bepalen we samen bij welke vorm van dragen jullie je het prettigst en het meest vertrouwd voelen. Binnen 1,5 uur leer je je kindje op een veilige manier in en uit een lange draagdoek knopen of vinden we jullie ideale voorgevormde drager. Neem voor  meer info vrijblijvend contact op via het contactformulier op deze site of app/bel me op 0621204143

Berryl Baby Draagdoekconsulente

Berryl Baby Draagdoekconsulente