Dragen

DRAGEN Berryl Baby label

Vol vertrouwen de wereld verkennen in een draagdoek.

De prehistorische mensenbaby werd al gedragen. Het was ondenkbaar dat je een baby ergens neer zou leggen zonder toezicht. Overal loerde het gevaar. Er was geen andere keuze dan dat het kind door volwassenen werd gedragen. Ongeveer 10.000 jaar geleden gingen we van een zwervend bestaan over naar het wonen in huizen. Vrouwen moesten na de geboorte van hun kind al snel weer aan het werk op het land. Er was geen kunstvoeding of kinderopvang, dus het kind moest mee als de moeder uit werken ging. Ook in Europa werden kinderen in doeken min of meer vast aan hun moeder omdat zij ook deel moest kunnen nemen aan het dagelijkse werkzame leven.

Tegenwoordig wordt er in niet-westerse culturen nog steeds volop gedragen. Lang borstvoeding geven is de norm en moeder en kind maken samen deel uit van de maatschappij. In West-Europa ontwikkelde de manier van omgaan met kinderen zich anders. in de middeleeuwen hadden de gegoede burgers een kindermeisje en een min om hun kinderen de borst te geven. Wij Europeanen kwam steeds verder van de menselijke natuur te staan en baby’s kregen steeds minder kans om zich te hechten aan hun ouders. In 1733 werd de voorloper van onze hedendaagse wandelwagen uitgevonden en sindsdien werd het steeds normaler om je kind voort te duwen en werd het dragen minder populair.

Toen de wetenschappelijke kennis over het omgaan met kinderen en het belang van een veilige hechtingsrelatie tussen ouder en kind in het westen een grote vooruitgang maakte in de decennia na de Tweede Wereldoorlog kwam er meer en meer aandacht voor het belang van het “lezen” van de behoeftes van onze kinderen. Wij volwassenen hebben geprobeerd om ons kind in ons drukke levensritme in te passen, maar baby’s blijven primair reageren (huilen) bij honger, onbehagen, warmte of kou en pijn. Taak van ons als ouders is dan ook om dat onbehagen zo snel mogelijk proberen weg te nemen. Door middel van het dragen van je kindje kom je tegemoet aan de primaire behoeftes van je baby aan nabijheid, huidcontact, warmte, het horen van je kalmerende hartslag en de schommelende bewegingen die het al kent vanuit de periode in de baarmoeder.

Onze baby’s hebben zich in ieder geval nooit neergelegd bij het feit dat ze weggelegd werden in aparte kamertjes ver van het beschermende lichaam van de ouder. Ze blijven hun ongenoegen kenbaar maken als ze het directe contact met hun ouders verliezen. Dat is geen verwend gedrag maar een oeroude reflex!

Tijdens een draagconsult kan ik jullie als ouders helpen om door middel van het knopen van een draagdoek of het vinden van een voor jullie geschikte voorgevormde drager tegemoet te komen aan de primaire behoeftes van je kindje. Binnen 1,5 uur leren jullie je kindje veilig te knopen in een lange draagdoek, wat zoveel rust kan geven in een babylijfje dat ook na de geboorte nog zoveel behoefte aan jouw nabijheid heeft.

Neem voor meer info vrijblijvend contact op via het contactformulier op deze site of app/bel me op 0621204143

BerrrylBaby

Over Hechting