Hechting

VEILIGE HECHTING DOOR NABIJHEIDBerryl Baby label

Ieder kind wordt geboren met een unieke mix van mogelijkheden en eigenschappen. Hoe die zich ontwikkelen, hangt af van de omgeving

Een pasgeboren baby is nog niet kieskeurig als het gaat over wie zijn behoeften bevredigt. Door huid-op-huid contact en borstvoeding zal het echter wel snel weten wie hij nabij moet zien te houden. Met die mensen gaat hij instinctief contact maken door te huilen, te lachen, volgen met de ogen, grijpen. Er ontstaat een interactie tussen ouders en kind. Vanaf 5 á 6 maanden zien we dat een kind zich exclusief aan één persoon gaat hechten. Voor een goede hechting is het daarom belangrijk dat niet te veel verschillende personen voor het kind zorgen, maar dat het kind alle tijd krijgt om zich veilig aan één persoon te hechten, maar de kwaliteit en de continuïteit van de relatie is belangrijker dan de kwantiteit en een kind zal zich hechten aan degenen die adequaat reageren op zijn signalen, waardoor hij vol vertrouwen de wereld kan verkennen.

Dragen kan een veilige hechting bevorderen omdat nabijheid zorgt voor het direct kunnen reageren op de behoeftes van een kind. Een baby die op de buik wordt gedragen wordt omgeven door doekbanen die hem het geborgen gevoel van de baarmoeder geven. Het geluid van de hartslag van de moeder kent hij ook nog van de zwangerschap. De wiegende bewegingen van de dragende ouder zorgen voor ontspanning binnen de veiligheid van een nabije ouder die in kan spelen op de behoefte van het kind. Het kind kan op volwassen ooghoogte veilig kennis maken met sociale vaardigheden. Het ziet van dichtbij de intermenselijke communicatie aan zich voorbij trekken met alle lichaamstaal die daarbij hoort. Terwijl het kind gedragen wordt groeit de hechting en ouder en kind genieten samen!

Berryl Baby Draagdoekconsulente

Berryl Baby Draagdoekconsulente